skjul menu

kropsterapi hos kropsterapeut

Kroppens nervesystem er unikt for hver enkelt person, og taler til os i et meget individuelt sprog, og har derfor en stor rolle i krisearbejde og i at genvinde sig selv.

Jeg kan hjælpe med at få kroppen til at hjælpe dig, i stedet for at den går imod dig (som det kan føles som). Jeg har selv en sygdomshistorie, som jeg brød via psykoterapi, der indeholdt kropsterapi også. Og der bliver stadig mere fokus på at forske i, hvordan man hjælper de mange, som medicin ikke kan hjælpe – dem hvor årsagen lyder “psykisk” eller “psykosomatisk”. Jeg er en af dem, der arbejder i dette meget nyskabende felt, hvori jeg har både metode og allerede rigtig megen erfaring og gode resultater.

I kroppen sidder alle informationer om de rystelser og overbelastninger, som du har været udsat for. Din helt individuelle unikke reaktion på noget, som andre måske ikke reagerer på, gemmer sig i nervesystemet, i hver eneste lille subtile del i din krop, og kigger frem hver gang, at noget minder om det, der engang var. Det behøver ikke være konkrete nye ydre hændelser, da det ”blot” kan være tanken om dem. Det kan være, når du har de følelser, som du også havde dengang i forbindelse med overbelastningen eller påvirkningen af din psyke.

Eksempler på påvirkninger eller overbelastninger kan være pludselig sygdom, stress, ulykker, voldsomhed, overgreb eller andre situationer, hvor man overvældes. Eller der kan være tale om psykologiske chok, hvor man ikke har været tryg nok i en enkelt hændelse eller over tid. I sidstnævnte gruppe, ligger de udviklingsmæssige traumer fra barndommen, hvor både synlige og mere usynlige omsorgssvigt kan udløse psykosomatiske tilstande senere i livet.

Følelser og tanker har altid et kropsligt afsæt, også når følelserne og tankerne ikke er koblet op på rystelser og traumer.

Jeg arbejder med en blid somatic experience i siddende form, så din krop ikke bliver behandlet, men er dig sammen med din bevidsthed, der kan tale og deltage i en samtale. Som kropsterapeut arbejder jeg primært med en blanding af kropsterapi og psykoterapi, da min erfaring er at kropsterapien alene ikke rykker nok. Kropsterapiens somatic experience er en del af Peter Levine´s SE terapi, og er som ordet siger på engelsk: en kropslig oplevelse.

Konkret taler Peter Levine taler om den oplevede fornemmelse, som er en opmærksomhed, der kan hele traumer. Intet mindre. For det er i den kropslige oplevelse, at der kommunikeres til os i helheder, som skaber klarhed, instinktkraft og bevægelighed. Normalt oplever vi verden i dele, men i kroppen er helheden – og med det kan man også sige, at det er her vi har mulighed for at heles.

At bruge ord er det samme som at se hver pixel i et billede vi ser på fjernsynet. Hvor den oplevede fornemmelse er at se hele billedet, og ordene hakker det op i enkeltdele.

Den oplevede fornemmelse er din, men former sig efter omgivelserne, lige som en flod, der flugter sig vej gennem landskabet.

De ydre fysiske sanser som syn, hørelse, lugt, følesansen og smag bidrager kun delvis til den informationsmængde, som danner grundlag for den oplevede fornemmelse. Der kommer også data fra den indre opmærksomhed i form af temperatur, bevægelse, spændinger. Også følelser bidrager til den oplevede fornemmelse, men de spiller en mindre rolle, end man umiddelbart skulle tro. Følelser som sorg, vrede, glæde, frygt er meget kraftige og kan genkendes som noget selvstændigt. Det er ikke tilfældet med den oplevede fornemmelse, som er mange sammenhængende nuanceringer på samme tid. Følelser er universelle – det er din oplevede kropsfornemmelse heller ikke. Den er 500 % kun din, sammensat helt individuelt i din krop, på dette tidspunkt. Din krop er unik – du er unik, og således er også din oplevede fornemmelse.

Den oplevede fornemmelse er i forandring hele tiden. Den følger nuet. Den guider os. Den er ”bare” en del af os. Og det bare er meget essentielt, fordi vi oftest slet ikke opdager vi har den. Derfor er det vigtigt at få opmærksomhed på den, så vi kan bruge den til at erfare, hvem vi er, og hvilke behov og besværligheder vi har – hele tiden i hvert nu.

Er du blevet nysgerrig på kropsterapien, eller ønsker du tid hos mig som kropsterapeut OG psykoterapeut, er du velkommen til at maile mig på katbo@coachcare.dk, eller at ringe 2320 6983.