skjul menu

bange for nærhed

Relationer er altafgørende for alle mennesker. Relationer er vores måde at praktisere samhørighed på. Samhørighed kan føles, selv om man er alene. Relationer derimod kræver kontakt med andre. Da relationer dermed er et rum for nærhed, har mennesker rigtig mange og meget individuelle erfaringer med nærhed. Og alligevel er der fælles menneskelige oplevelser omkring det at være tæt på andre.

Fra vi træder ind i livet på jorden, lærer vi om samspillet med andre – i første omgang med mor og far. Her i vores første år danner vi vores måde at forstå relationer, og at praktisere dem. Her udvikler vi et relationsmønster – også kaldet relationsstil. Dette “forfølger” os resten af livet. For nogen som et fængsel, der giver smerte. For andre som et trygt fundament, uanset hvor de går og står.

Der skrives i disse år rigtig meget litteratur om tilknytningsstile og relationer mere generelt. Men allerede i sidste århundrede blev relationsteorierne grundlagt. Vil du læse om emnet, kan John Bowlby og Tor Wennerberg anbefales at læse.

Og… det kan blive meget teknisk og intellektuelt, når dét der foregår i kød og blod med følelser af kærlighed, had, vrede, sorg, ja alle slags intense følelser, beskrives med ord på papir.

Relationer foregår i nærhed. Nærheden er et rum, der aktiverer vores sårbarhed. Sårbarhed udspringer fra hjertezonen. Hjertezonen kan være kold, hvis der er brug for at beskytte en sårbarhed, som man ikke har lært at beskytte på andre måder. Hjertezonen kan være varm, hvis vi har lært eller erfaret, at vi kan åbne ind til vores hjerte, selv når der er fare for at blive afvist, svigtet etc.

Den måde vores hjertezone aktiveres på udgør vores relationsstile. Disse “aktiveringer” af hjertezonen kan vi læse mange gode bøger om. Men skal vi lære at aktivere hjertet og kærligheden på trods af smerten, der dannes eller allerede er blevet dannet i vores relationer, må der psykoterapi til.

I psykoterapi foregår der en relation i et afsondret rum med plads til fordybelse, undersøgelse og masser af nye erfaringer, inden nye stile kan udkomme og integreres i virkeligheden. En psykoterapeut er uddannet til samt erfaren (find gerne en erfaren psykoterapeut) i at facilitere det rum på en skånsom og ikke fordømmende måde for dig.

Faktisk findes der ikke noget bedre rum til hjertezone aktiveringer end psykoterapi. For selv om det er et rum taget ud af tid og sted, så viser alle eksisterende mønstre sig fra hverdagen i netop det rum, der bygges i tillid. Tillid er meget individuelt, da det delvist beror på kemi, men tillid kan også opstå, hvis du møder en rummelig terapeut, en modig terapeut – og ikke mindst en ærlig terapeut. Det giver dig mulighed for at være rummelig over for dig selv, og at finde mod til at være dig, og i ærlighed at dele det, der gør ondt i dine relationer fra det virkelige liv derude.

En relation til en dygtig psykoterapeut er et beskyttet øverum i at finde mere kærlighed derude og i dig selv, fordi du her kan lære at åbne dit hjerte, selv når du ikke har tillid, når du er bange, eller føler dine grænser overskredet, eller mangler ligeværd eller respekt eller anerkendelse.

Gør man et stykke relationsarbejde sammen med en psykoterapeut, går man samtidig mange skridt i forhold til at blive mere sand. Læs evt. mere om autenticitet.

Du kan også læse mere om parterapi eller individuel terapi, hvor du kan arbejde med dine realtioner.

Du er rigtig velkommen til at skrive til mig med spørgsmål på katbo@coachcare.dk.