skjul menu

usikkerhed

Usikkerhed er noget, som mange forbinder med svaghed. Men det er en styrke også at kunne være usikker. Er du imidlertid usikker hele tiden, kan det være en idé at kigge bagom usikkerheden, og få klarhed omkring, hvorfor du ikke “erobrer” den side du også indeholder (som alle indeholder), nemlig en selvsikkerhed, hvori der er styrke, spontanitet, samt en vilje udtrykt direkte fra dit autentiske selv.

Bl.a. i offentligheden og mediebilledet ses tendensen til at betragte det at være usikker som en svaghed. Når samfundet generelt hylder sikre mennesker, er det naturligt at holde en usikkerhed hemmelig for andre. Men usikkerhed er noget alle mennesker kender til i bestemte situationer, da vi ikke kan føle os sikre i alt. At være usikker kan være noget vi må lære at acceptere at være, for ikke at fremskynde eller presse klarhed og beslutninger frem.

Men en mere kronisk usikkerhed, kan være forbundet med langt dybere temaer som tvivl, mistillid, angst, lavt selvværd, tilbageholdenhed, hæmmethed, skam m.m.

Usikkerhed kan føles som, at man hviler på ”tynd is” forstået på den måde, at man ikke helt får fat på sig selv og sin egen kraft. Usikkerhed kan give en afhængighed af andres sikkerhed, som man selvfølgelig selv rummer, men som man ikke ser og ikke kontakter. Familiemønstre kan have “frarøvet” en at føle sikkerhed, hvis ens forældre f.eks. har været dominerende eller kritiske, og dermed uvist en sikkerhed/dom om, hvem man er og om sin adfærd. Usikkerhed kan derfor også føles som, at man gør noget forkert, eller at man modarbejder sig selv (fordi man ikke rummer visdom eller ved bedre).

Kierkegaard og Sartre har begge skrevet om eksistentielle angst for frihed, hvorfor vi undgår friheden, undgår at gøre noget forkert. Og en måde at undgå friheden og sit ansvar, er ved at udvise usikkerhed eller ved at være usikker. Er man vokset op i et miljø, der har været meget dominerende, har vi lært usikkerheden som modpol til de mere stærke og sikre kræfter. Og stadig vil den være en undgåelse af sin kraft. Så at arbejde med sin usikkerhed handler også om at finde ind til et ansvar, som man måske er bange for at tage. Har man arbejdet med sin usikkerhed ved at tage den alvorligt og mærke, hvad den gør ved en, så skræmmer den mindre og mindre. Dermed styrer den mindre. Og sikkerheden kan endelig få plads. For jeg må gentage mig selv: alle rummer sikkerheden i sig.

Er man overvejende usikker, har man brug for at udvikle flere måder at deale med ansvar og beslutninger. Flere nuancerede valgmuligheder, så der er både usikkerhed og mere kraftbetonede dele, der kan hives ned af hylden.

Kun at kunne være det ene eller det andet, giver selvfølgelig en fastlåst og ufleksibel adfærd. De dele, der ikke er usikre, kan hentes ind, så der er både usikkerhed OG sikkerhed med alt, hvad der følger med sikkerhed: tillid, tro, ro, udtryk og selvtillid, at føle styrke, samt at kunne stresse af og ikke bekymre sig.

 

Arbejd aktivt med din usikkerhed

Ring på 2320 6983 eller skriv til katbo@coachcare.dk, hvis du har nogle spørgsmål, eller hvis du gerne vil have en tid til psykoterapi, eller deltage i gruppeterapi.