skjul menu

psykosomatiske tilstande

Psykosomatik, funktionelle lidelser og smerter

“Kært” barn har mange navne. Psykosomatisk består af ordene somatisk og psyke, og betyder altså en sammenhæng ml. sygdom, smerter, krop og psyke.

Når lægerne giver op, og siger at fysiske symptomer og kroniske smerter kan skyldes noget psykisk, så er vi i det psykosomatiske, som gør lægerne magtesløse og uforstående. For de har ikke viden om dette område, og kan derfor ikke leve sig ind i, hvordan det føles at være syg eller at være meget generet af fysiske symptomer/smerter. I ens omgivelser er det heller ikke alle mennesker, der formår indlevelse i ens situation, af den simple grund at de ikke selv har prøvet det, og ikke har viden om, hvordan “nøden” kan knækkes, altså hvordan det psykosomatiske kan oversættes til koder, som man selv forstår, og som man derfor kan arbejde med.

Derfor lander mange psykosomatiske tilstande i de kategorier, som denne verden bruger til alt det, der er i en gråzone: stress, angst, depressiv som er 3 meget anvendte diagnoser, der dækker over rigtig mange nuancerede sygdomsbilleder.

Klart er det, at man søger en diagnose, som en forklaring på, hvad der er galt, og hvad der sker med ens krop. For det kan være meget angstfyldt ikke at vide, for så er frit slag for tankerne, og de vil ingen ende tage. Mennesker i alle situationer, om det er når der ventes på opholdstilladelse i flere år, eller om det er lange perioder med et livsvilkår, hvor man indskrænkes i sin frie bevægelighed helt ned i den mindste detalje eller fjerneste krog i kroppen.

Mennesker i disse usikre situationer venter på SVAR – FORKLARINGER – LOGIK – MENING – BEDRING – OMSORG – FORSTÅELSE.

Det ved jeg, fordi jeg selv har haft mange og lange perioder med smerter, nogle på 1-15 års varighed. I den forbindelse tog jeg en psykoterapeutuddannelse, samt uddannelse i SE-terapi og chok/traume, og den psykosomatiske traumemodel, og fik øje på de traumer og følelser, der var ubevidste for mig, og som forårsagede ubalancer i min krop.

Og hvad er så et traume? Mange misforstår, hvad det er, og tror at kun psykisk syge har traumer. Men faktisk kan traumer være både store og små, og i den psykosomatiske traumemodel indgår hele 5.000 små og store traumer – kaldet UDINS (hændelser og situationer, der er unexprected, dramatic, isolating, and with no coping strategies). Vil du læse mere om traumer?

Selvtab opstår ofte med baggrund i den opvækst, vi har, hvor vi kan have lært et for stort ansvar for ydre ting og mennesker. Mange kan nikke genkendende til en decideret følelse eller kropslig tilstand af at miste sig selv og forlade kroppen eller få angst, mens andre ikke mærker selvtabet med samme bevidsthed.

Og her kan man miste herredømme, og diverse symptomer kan accelerere eller der kan tilstøde nye, fordi angst kan give mangeartede kropslige symptomer. I det hele taget kan følelser sætte rigtig meget i gang i kroppen, således også symptomer, der mærkes kropsligt, evt. som sygdom.

I dag arbejder jeg både som psykoterapeut og kropsterapeut grundet min årelange erfaring med samspillet mellem krop og psyke. Du skal være velkommen til at modtage et nyhedsbrev 1 gang månedligt om kropslige tilstande. Send en mail til katbo@coachcare.dk, og skriv “ønsker nyhedsbrev” i emnefeltet.

Det er også muligt at booke en indledningsvis samtale, hvor du fortæller mig om dine symptomer og din livssituation. Denne samtale koster mindre end normale sessioner. Den foregår over telefon, hvor vi undersøger dit sygdomsbillede og finder den vej, som du kan gå i forhold til at få en bedring. Ofte kræver det kun 1-2 sessioner at få bevægelse i smerterne, sådan at de mindskes til et mere udholdeligt niveau.

Læs evt også om diffuse smerter og symptomer, der ikke har en lægelig forklaring. Her kan du også læse min egen historie med psykosomatiske tilstande, og hvordan jeg selv fik en klar forbedring i mine symptomer.

Læs evt. om posttraumatisk stress – også kaldet ptsd

Læs evt. også om hyperaktivitet