skjul menu

Eksistentiel krise

Eksistentielle kriser er noget mere eller mindre alle mennesker kommer til at opleve én eller flere gange i deres liv.

Man kan komme i en livskrise eller midtvejskrise eller i en så alvorlig mistrivsel, at den kan minde om en krise. Bestemte situationer som f.eks. stress og udbrændthed, en skilsmisse, at man lider tab; lige som at mobning som barn eller voksen kan også udløse en eksistentiel krise. Men der kan være mange årsager.

Eksistentielle kriser, der “sætter sig” kronisk, sker ofte på baggrund af en lidt større rystelse, som meget vel i situationen foregår ubemærket (for ens bevidsthed). Men det kan betyde, at man udvikler et traume, som kan give store senfølger med mange diffuse scenarier psykisk og fysisk.

HVAD ER EN EKSISTENTIEL KRISE?

En krise er en nyorientering og nydefinering af din identitet, som tager noget tid at integrere, så man kommer styrket videre. Professionel rådgivning kan hjælpe dig til, at du ikke lander i en mere kronisk tilstand af meningsløshed, angst, depression, fysiske symptomer, tomhed etc. I sig selv er en krise ikke farlig, selv om den er voldsom. Men vedbliver vi at sidde fast i det punkt, som krisen er udløst af, så vil fastlåstheden præge os i alt for lang tid.

Hvis du selv står midt i en krise, eller er pårørende, så ved du hvor meget man rystes. Hvad sker der? Hvorfor er intet som det plejer at være? Bliver det nogensinde godt igen? I sådan en periode kan der være brug for at have et menneske stående ved sin side, som ved noget om det at være i krise, og om al den meningsløshed, der kan overvælde en.

Jeg har selv oplevet flere kriser, så jeg kender meningsløsheden … afmagten og kontroltabet, fordi det der før har fungeret at gribe i, pludselig ikke virker; eller synes perspektivløst.

Jeg har arbejdet med mange mennesker i krise. Både under og efter deres krise. I en krise er der ofte tale om dilemmaer, der synes uløselige. Poler, som river i os, og hvor vi ikke kan finde ved. Derfor kan du have fordel af at tale med en, der kan hjælpe dig med at skabe klarhed, så du flytter dig derhen, som du har brug for. En krise er en fastlåsthed i nogle eksistentielle følelser, som vi på en eller anden måde ikke kan fordøje og bearbejde.

Derfor er det essentielt at få professionel hjælp – også i et omfang, hvor du ikke bare kommer op på hesten, men hvor du grundigt tager ved lære og styrkes. Det kræver tid, og jeg anbefaler at man under en krise går i terapi 1 – 2 gange om ugen, og efter akutfasen fortsætter i 4 måneder, hvor du kommer 2 – 3 gange månedligt. Det mindsker risikoen for et tilbagefald, da du får bearbejdet de svære ting, der gerne vil til og heles.

En eksistentiel kortvarig eller langvarig krise opleves af de fleste som meget smertefuld, og udholdenhed og mening er to væsentlige elementer, som man kæmper med. I den forbindelse har jeg skrevet lidt om smerte og mening.

Har du spørgsmål, eller vil du starte i terapi, så RING 2320 6983. Du er også velkommen til at maile til katbo@coachcare.dk.